FILET PUR VAN BELGISCH WITBLAUWRUND

FILET PUR VAN BELGISCH WITBLAUWRUND

ORIGINS - REGIOS

Vooral in het zuiden van het land kan je steeds vaker langs weilanden wandelen waar indrukwekkende witblauwrunderen van bij ons grazen. Dit ras ontleent zijn naam aan de vachtkleur en wordt vooral om zijn vlees gekweekt, ook al houden sommige landbouwers ze als melkvee. Het BWB is meer gespierd dan vet. Zijn mager en mals vlees is dan ook zowel geschikt voor de slagerij als voor de restauranthouder of particulier.

FUNCTIES

Gezond en in ruime hoeveelheid aanwezig
Dit ras mag dan al de trots van de Belgische rundveehouders en fokkers zijn, toch moeten we toegeven dat zijn indrukwekkende spiermassa ontstond uit kruisingen met Engelse rassen als de Shorthorn en dat er ook genen aanwezig zijn van de Franse Culard (dikbil).

Dikwijls brengen deze dieren een groot deel van het jaar door op de weide. Hun voeder bestaat dus hoofdzakelijk uit vers gras. Dit eenvoudige voedingspatroon in combinatie met een goede verzorging zorgen ervoor dat het vlees (70% van het gewicht bij het slachten) mals is en heel mager.

SMAKEN, BEREIDINGEN

Eenvoud voor alles
Een stuk BWB filet pur vereist geen ingewikkelde bereiding. Indien u het kiest omdat het vetarm is, volstaat het om de filet pur natuur te grillen, zonder marinade of kruiden. Draai hem om zonder erin te prikken, zodat hij al zijn sappen behoudt. Bak hem kort aan tot hij rosé of saignant is. Bij zijn neutrale smaak past nog een snuifje fleur de sel en enkele draaien van de pepermolen. Bij een feestmaaltijd kan er nog wel een zachte of romige saus bij of, waarom niet, een paar truffelschilfers.

 

De pure ossenhaas van Belgisch Witblauw is een edel stuk vlees bij uitstek en is een graag geziene gast op de menukaart van de goede restauranthouder en op de toonbank van de slager. De smaak en voedingswaarde maken het een vleessoort die veel wordt bereid, zowel voor een gewone maaltijd als voor een feestelijke maaltijd.

 

Deel deze pagina
Contact